sobota, 3 maja 2014

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny
Na temat blog kulinarny to też niezłe info
Podobny temat również blog kulinarny
blog kulinarny też jest ciekawie opisany temat
Polecam również blog kulinarny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz