Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. gazpacho przepis
Na ten temat napisali także na chłodnik gazpacho
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj chłodnik gazpacho - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Więcej informacji także tutaj chłodnik gazpacho
chłodnik gazpacho - tekst jest OK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz