środa, 26 lutego 2014

Wino i czerwone mięso sposobem na zdrowie?

Jedzenie to przyjemność. Brzmi, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz częściej o tym zapominają. coq au vin przepis

I spożywają po to, by się najeść, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie je się dla przyjemności, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są szczuplejsi i szczęśliwsi. Tak jest chociażby we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do prostych i nisko kalorycznych się nie zalicza. Dużo wina, deski kalorycznych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A mimo tego - Francuzi należą do najzdrowszych europejskich nacji. Ba, naukowcy znaleźli nawet nazwę opisującą ten stan rzeczy - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, tłustych
potraw, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi jak przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie - schorzenia serca i układu krążenia występują we Francji znacznie rzadziej, niż w pozostałych krajach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak pośpiechu przy przygotowaniu potraw i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Więcej informacji także tutaj coq au vin przepis Na temat coq au vin przepis to też niezłe źródło Warto rzucić okiem także na coq au vin przepis coq au vin przepis - to całkiem niezłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz