wtorek, 25 lutego 2014

Francuski paradoks

Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo powszechnego przekonania o prawdziwości wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. kurczak w winie

I jedzą po to, by się najeść, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie je się dla przyjemności, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są zdrowsi i bardziej zadowoleni. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do łatwych i nisko kalorycznych się nie zalicza. Wiadra wina, deski kalorycznych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A mimo tego - Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich nacji. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, kalorycznych dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi na przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie - schorzenia serca i układu krążenia występują w tym kraju dużo rzadziej, niż w innych państwach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak pośpiechu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Znazlazłem także kurczak w winie Warto rzucić okiem także na kurczak w winie W temacie kurczak w winie warto poczytać również pozostałe informacje. Na temat kurczak w winie to też niezłe info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz