środa, 4 czerwca 2014

Fundament europejskich kuchni narodowych

Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. dorada z piekarnika przepis
Na ten temat napisali także na dorada przepis
dorada pieczona przepis też jest ciekawie opisany temat
dorada z piekarnika przepis - tekst jest OK
Polecam również przepis na doradę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz